Factura proformă este în avans furnizată de vânzător către cumpărător, înainte de momentul realizării eventualei tranzacții, specificându-se termenii și prețurile. Această factură nu generează obligații de plată și nu reprezintă un document justificativ de înregistrare în contabilitate.

Factura proformă nu necesită ștampilă sau semnătură și poate fi transmisă în orice format. Pe baza acestei facturi, cumpărătorul poate efectua plata către vânzător sau poate angaja începerea altor tranzacții comerciale cu terți. Efectuarea plății de către cumpărător reprezintă un accept de începere și derulare a tranzacției comerciale, finalizat cu livrarea de bunuri sau servicii și a documentelor finale, după cum au stabilit părțile implicate.

Care este diferența dintre factura fiscală și factura proformă? Cum am spus mai sus, factura proformă nu are valoare contabilă și nu se înregistrează în contabilitate. Factura fiscală reprezintă o obligație de plată, pe când proforma poate fi interpretată ca o detaliere a produselor sau a serviciilor pe care vânzătorul le oferă cumpărătorului.

Programul de facturare online din cadrul platformei criptate Facturone emite facturi, proforme, chitanțe, rapoarte, avize de expediție, fișe client sau furnizor și este probabil singurul program de facturare online criptat din lume.